Лечение


Избери тема:

Как да лекуваме болката?

В наши дни съществуват много методи за лечение на болката и съпътстващите я мускулни спазми.

Лечението на болките в кръста бива нехургично и хирургично.

Нехирургичните методи в зависимост от тежестта на симптомите може да бъде медикаментозно, немедикаментозно и комбинирано.

Ако състоянието на болния го налага, може да се прибегне и до оперативна намеса.

Кога да се търси спешно медицинска помощ при болки в гърба

Много хора усещат болки в гърба от време на време. Въпреки това, в определени ситуации е най-добре да потърсите своевременно медицинска помощ:
 • При постоянни болки в гърба, които не преминават при прием на медикаменти.
 • При слабост в краката, изтръпване или продължителна болка.
 • При изтръпване в слабините или в ректалната област.
 • При проблеми с контрола на пикочния мехур и червата (изпускане по малка или голяма нужда)
Само Вашият лекар може да диагностицира и предпише подходящото лечение за конкретен здравословен проблем.

Кога задължително трябва да отида на лекар?

Когато сте на възраст под 20 или над 55 години и Ви се случва за пръв път; при болка след инцидент; при постоянно влошаване; при болка в горната част на гръбнака; ако имате заболяване на имунната система, злокачествено заболяване; ако сте на някакво хронично лечение; ако злоупотребявате с медикаменти или субстанции; при необяснима загуба на тегло; при поява на деформации по гръбначния стълб.

Самолечение

Самолечението и лечението при хора „чакръкчии” без медицинско образование вреди и е свързано с висок риск от инвалидизация и загуба на функция, която не може повече да се възстанови!

Самолечението не се препоръчва. Възможно е болката в кръста да има специфична причина и да се нуждае от специфично лечение, което може да определи само лекар, по възможност специалист-невролог.

1. Медикаментозно лечение

Първата стъпка е свързана с обезболяването и прекъсването на възпалителните процеси. При избор на нестероидни противовъзпалителни медикаменти, трябва да се прецизират възможните странични ефекти – гадене, болки в стомаха, повръщане. Съществуват продукти с подобрен профил на безопасност. Комбинацията от нестероидни противовъзпалителни медикаменти с витамини от групата В е по-ефективна от използване само на нестероидни противовъзпалителни медикаменти.

Кортикостероидите имат противовъзпалително и противооточно действие. Използват се при дискова херния с притискане на нервно коренче или при ставни възпаления. Страничните ефекти са минимални при краткотрайно лечение.

Схващането на мускулатурата допълнително усилва болката, ето защо често се предписват и медикаменти (миорелаксанти), които намаляват или дори премахват мускулния спазъм.

При тежка остра болка се налага употреба и на опиоидни аналгетици.

Инжекционното лечение се отнася за локално инжектиране на анестетици, кортикостероиди и наркотични вещества в меките тъкани, ставите и други области около гръбнака. Целта е да се блокира нервната проводимост и оттам болката. Инжекциите могат да бъдат под формата на епидурален блок (епидуралното пространство) или локално в мускулите. При хронична болка комбинация от стероид и анестетик локално е по-удачно от прилагането само на анестетик и има по-продължителен ефект.

Употребата на антидепресанти и антиконвуласни показва добър ефект при хроничната болка в кръста, като намаляват болката и депресивните симптоми.

2. Немедикаментозно лечение

Физиотерапията също може да помогне. Физиотерапевтът следва да изготви програма от физиотерапевтични процедури и/или упражнения, които да намалят и облекчат болката.

При болки в гърба не прибягвайте до самолечение, а се обърнете до квалифицираната помощ на Вашия личен лекар или специалист. Неправилното и късно лечение може да доведе до хронифициране на болката.

3. Хирургични методи за лечение на болките в кръста.

Инвазивният подход остава избор в случаите, когато консервативното лечение не дава добри резултати и трайно повлияване. Използват се различни методи.
 • Спинално сливане – представлява метод за свързване на два прешлена. Използва се в случаи, когато движението между сегментите на гръбначния мозък е болезнено. Операцията намалява това движение и съответно и болковия синдром.
 • Радиочестотна невротомия – включва прилагането на топлина в определени нерви и техните пътища. Целта е да се блокира предаването на болката. Не се постига постоянен ефект. Възможн е поява на болката шест месеца след процедурата.
 • Дискектомия – премахване на част от диска.
 • Фораменотомия – за намаляване на напрежението върху нерва. Премахва се част от кост или друга тъкан, която може да оказва натиск върху нерва.
 • Ламинектомия – използва се най-често при спинални стенози и спондилолистези. Смяна на диска – използва се изкуствен диск на мястото на увредения, между два прешлена.
 • Частично премахване на част от прешлен – при повечето пациенти хирургичната намеса се обсъжда след дълъг и неефективен курс на консервативно лечение (обикновено 3- 6 месеца).
 • Спинална декомпресия – това е нов метод за лечение, изключително благоприятен ефект, както и позитивно въздействие върху анатомията на гръбнака чрез увеличаване на височината на диска.