Симптоми


Човекът с проблеми в гърба съобщава за болка и за наличие на неврологични симптоми – скованост, тръпнене, мравучкане, мускулна слабост, ограничение на движението.

Могат да се разграничат четири типа болка: локална, отразена, радикулерна и болка от мускулния спазъм, който предпазва увредените области от движение.

  • Локалната болка се предизвиква от активиране на болковите рецептори и има защитна функция. Тя е постоянна и пареща, но може да се усилва епизодично. Усеща се около засегнатата област.
  • Отразената болка може да се разпространява от гръбнака към вътрешните органи, или обратно. Болката е дифузна, дълбока и пареща, но на моменти може да се локализира в по-малка област.
  • Радикулерната или коренчевата болка е остра и силна, разпространява се към крайника. Дължи се на механично притискане на гръбначно-мозъчно коренче, спинален ганглий или на нервните окончания около междупрешленния диск. Такава е болката при засягане на седалищния нерв, т.нар. ишиас. Засилва се при кихане, кашляне, навеждане и разтягане или притискане на коренчето, и се облекчава при покой. Придружава се от парестезии (неболезнено усещане за мравучкане) и болки в определени точки по хода на нерва. Радикулерната болка се нарича още невропатна, защото е симптом на структурна увреда или дисфункция на нервната система.
  • Болката от мускулния спазъм е тъпа, понякога усилваща се пристъпно и придружава локалната болка. Често се локализира в областта на шията, между плешките, сакроспиналната област и в мускулите на седалището.
Четирите вида болка често могат да се проявят едновременно.