Избери тема:

Причини


Нещо толкова обикновенно като изгърбването, например, може да доведе до проблеми с междупрешленните дискове и болки в гърба. Същият ефект може да има и прекомерното извиване на гърба назад (усукващи движения), тежката физическа работа, честото пристягане, бременността, продължителната статична поза.

Дори стресът може да доведе до болезнени мускулни спазми. Но Вие можете да контролирате тези фактори, и така ще помогнете за намаляване на болката и подобряване на цялостното здравословно състояние на гърба си.

Неправилна стойка

Стойката е положението, в което е разположено тялото. Изгърбването или прекомерното извиване на гърба са примери за неправилна стойка. Това допълнително натоварва дисковете и гръбначните прешлени и може да увеличи риска от появата на болезнени дискови проблеми.

Лоша биомеханика

Начинът, по който движите тялото си, се нарича биомеханика. Съществуват редица препоръки относно правилната позиция на тялото при стоене, ходене, седене и дори спане, които са най-благоприятни за здравето на гърба . Добрата биомеханика може да намали болката и риска от увреждане чрез равномерното разпределяне на теглото по протежението на гръбнака.

Липса на физическа активност

Без физически упражнения мускулите, които поддържат гръбнака, отслабват. Това може да окаже негативно влияние върху стойката и биомеханиката на тялото и да доведе до наднормено тегло, които заедно повлияват гръбнака негативно.

Наднормено тегло

Наднорменото тегло допълнително затруднява поддържането на правилна стойка и добра биомеханика. Увеличава се напрежението върху гърба и често води до влошава и задълбочава болките.

Напрежение и емоционален стрес

Емоционалният стрес може да засили болката в гърба. Финансовите тревоги, семейните проблеми, преумората и други причини за стрес, произтичащи от забързаното ежедневие, често могат да доведат до болезнен спазъм.

Тютюнопушенето

При пушачите рискът от появата на болки в гърба е много по-голям, от колкото при непушачите. Причината може би се крие в това, че пушенето пречи на минералите и полезните вещества да достигнат до междупрешленните дискове. Това води до тяхното отслабване при което те стават по-податливи на увреждане.