Често срещани проблеми


Избери тема:
Дисковете са подложки, образувани от мека тъкан, разположени между прешлените. Те могат да се разкъсат, издуят, спукат или дегенерират (да се износят с напредване на възрастта). Когато това се случи, дисковете не могат да уплътняват ефективно прешлените и това може да доведе до болки в гърба, схващане и други.
Image

Разкъсан фиброзен пръстен

Фиброзният пръстен е твърдата външна обвивка на диска. Внезапните движения могат да доведат до малки разкъсвания в пръстена, както и до разтягане и на съседните мускули и ставни връзки. Тъй като фиброзният пръстен, мускулите и сухожилията са снабдени с нервни окончания, тяхното нараняване може да причини болка в гърба.
Image

Изпъкнал диск

Всеки диск има гъбоподобен център (пихтиесто ядро), който спомага за намаляване вибрациите по време на движение. Когато фиброзния пръстен се износи или дискът бъде притиснат твърде много от съседните прешлени, ядрото може да изтласка пръстена и да се образува издатина. Така издадения диск може да притисне гръбначните нерви и да причини болка в гърба или в краката.
Image

Скъсване на диск

При скъсване на диска (известно още като дискова херния), дисковият пръстен се разкъсва, позволявайки на мекото ядро да излезе. Тогава то притиска нервните окончания, причинявайки болка. Болката насочена по протежение на седалищния нерв и към краката се нарича ишиас. Ако натискът продължи, нервите се увреждат, което може да доведе до силна болка, изтръпване или слабост на мускулите на краката, както и до проблеми с ходенето.
Image

Спондилоза

При износването на дисковете и ставите, с времето започват да се формират костни израстъци върху гръбначните прешлени (костни шпори или „шипове” ). Костните шипове могат да раздразнят нервните окончания, както и да стеснят гръбначния канал (т.нар. стеноза), причинявайки болки в гърба. В повечето случаи артрозата се появява с напредване на възрастта, но правилната стойка и движение, здравословното хранене и редовните физически упражнения могат да спомогнат за забавянето й.